Tuesday, January 8, 2013

Kronologi Berpantang

Wah....nak jugak..bear in ur mind,ini sebagai jurnal..satu hari nanti kalu nak beranak lain boleh refer sini...haha...

Berpantang sendiri tanpa ibu di sisi adalah susah atau tak mudah sebenarnya...dgn ilmu yang mmg zero,aduhai....dengan badan yang tak sihat lagi....nasib baik ade mak sedara yang sedia membantu..tak terbalas jasa dia tolong kami sekeluarga...

2 mggu pertama, mmg diuruskan semuanya oleh mr husband..alhamdulillah dikurniakan suami yang serba serbi tahu dan tidak kekok nak urus anak isteri...alhamdulillah.....dari mandikan anak, pakaikan baju anak,basuh baju anak, sediakan air mandian isteri, uruskan bengkung isteri,,masak makanan isteri,semua husband yang uruskan..haaa...sebelum kawin tak pernah tau dia pandai semua tu.....haha...

Mandian Anak

 Minggu pertama oleh sebab tali pusat tak tanggal lagi..maka lap2 sajelah...lepas tu baru belajar2 mandikan dalam besen...owh dr awadah siap2 beli daun herba dr kedai apek kat kb ( cina cabang). Tujuan untuk elakkan jaundis..sebelum ade simptom kitorang dah mandikan...haha....tapi alhamdulillah..auzaie tak kene jaundis....paling tinggi pun 172 je....mmg tak warded lah....mungkin sebab die mmg kuat menyusu dan x perlu dikejutkan pun untuk bangun menyusu...sejam sekali dia bangun nk susu..hebat sungguh alarm mu wahai anak...tp ktrg tetap mandikan jugak dengan air herba tu selama seminggu...owh...herba tu daun kering..kene rebus campur air untuk mandikan baby...

owh,ada orang bitaw daun belimbing pun elok untuk kurangkan jaundis...tp tak try lah sebab anak x jaundis...lepas tali pusat tanggal baru selam dalam air n mandikan pakai sabun...sebelum tu x berani la..takut tali pusat berair lambat kering pulak...auzaie tanggal tali pusat pada hari ke 9 jugak...

Tungku Anak

Baru tau bukan mak je kene tungku...anak pun kene "demah" dekat perut dan bahagian "anu" dia...terutama baby boy la....takut nanti jadi "uluran"...menyebabkan testis membengkak n x seimbang....jadi setiap kali mandi, mmg demah perut dan anu auzaie tu...owh..bahan demah sendiri buat..xsempat belilah...papanya buatkan..amik pasir campur dengan lada hitam sikit...masa nak demah  tu goreng sedikit pahahahhsir biar panas....kemudian bubuh dalam kain buat bunjut....kalau panas sangat lapik lah kain, kang kesian pulak s baby panas...alhamdulillah sejak lahir auzaie tak pernah lagi kembung perut....


Mandian Ibu

Owh ini sebenarnya baru tahu....selama ni tak tau pun istilah "air teresak" tu.....atau mandi air daun kayu untuk segarkan badan lepas bersalin....bila kak ipar datang petang hari pertama lepas balik bawak segala daun2, owh baru tahu.....sebenarnya air rebusan daun daun lah....

antara daun2 nya :

1. daun pandan
2.daun limau purut
3.daun serai kayu
4.daun lengkuas
5.daun ceremai
6.daun sirih


owh...sebenarnya banyak lagi..tapi itu je yang mampu dicari...daun pandan n daun lengkuas amik dekat rumah je....kalau lagi banyak lagi bagus...tp janganlah melampau campur2 daun suka2 hati kan.....air teresak ni wangi sangat...bau daun pandan n daun limau purut memang wangi...lepas mandi badan jadi sangat segar..owh sebenarnya sy beli set TANAMERA memang ade jugak uncang untuk mandian...jadi campur sekali je dengan dau5n2 tu....walau ade yg segera, yang asli jugak jadi pilihan...seronok woo mandi air daun..bajet2 spa gitu...ewah...bukan apa, badan kita masa tu tak selesa, dengan darah nifas lagi..owh darah nifas lagi kuat baunya dr darah period yer...bila mandi air wangi2 ni, bukan saja segarkan badan,, malah boleh wangikan jugak....air teresak juga diguna untuk cuci "jalan" tu....
owh kalu tak bersalin pun boleh jugak buat air mandian ni..segar sangat...hehe...

owh..mandi daun teresak ni sepatutnta untuk 3--4 hari...tapi saya mandi untuk 2 mggu..haha..syiokk....sebab husband rajin sangat tolong rebuskan daun..


Berbengkung

Sebenarnya dalam set tanamera pun dah ade paste ni...tp biasalah...duk dirumah, nenek suh pakai gaya lama lah...husband plak menyokong petua lama..jadi tradisional lah kita....

hari pertama--ketiga-->

Bengkung dengan kunyit hidup+ garam... owh sebenarnya sedap sangat...bau kunyit tu memang bau orang berpantang,, jadi memang feel berpantang lebih sikit...cuma tak selesa bila kunyit dah kering, habis berterabur jatuh..dan mula rasa gatal2 kat perut....kaler kuning pun lambat tanggal...tapi perut memang rasa kemas dan kempis lah....

hari keempat--ketujuh

bengkung dengan kapur + air asam limau...air asam jawa pun boleh...owh ini pun best sebab kapur tu rasa sejuk..tp sebab ada asam limau tu..pedih2 jugaklah...pastu gatal mulalah nak menggaru....owh yang ni pun rasa perut kempis je....kalau lepas bersalin perut macam mengandung 5 bulan lagi...lepas barut2 ni perut turun even still boncit lagi..hahah

hari selepas tu barut pakai paste tanamera saje...lepas husband balik johor dah tak barut sebab takde org nak barutkan....barut yang tali2 tu u....barut yang tampal tu ada jugak tp just pakai siang letak minyak angin je...
berbarut ni best cuma tak selesa nak menyusu baby semua..nak duduk pun x selesa tambah plak luka kat bawah belum kering..kalau barut terlampau ketat,bila baring rasa nak terbukak jahitan...terlebih pressure kot...nak perut kempis punya pasal....

lepas tu dah tak barut...sepatutnya 44 hari kene berbengkung ye...takpala..cuba lain kali..haha...


Berurut Bertungku

owh ini seeloknya 10 hari..tapi i buat 5 hari je kot...haha...sebab kesian kat baby....lama bertungku berurut ni...kalau makcik bidan yang sy amik tu, dr pukul 8-1ptg...puas hati berurut bertungku..owh kdar bayaran dia tak letak..tp kita ikut harga semasa di kelate ni...berurut rm20..bertungku rm30 untuk satu tungku...sy berurut lepas je rasa jahitan kat bawah dah kering..bukan apa, takut nanti kalau berurut terbukak plak jahitan kat bawah...sy start berurut n tungku pada hari ke 9.....

Makanan Berpantang

Untuk hari pertama berpantang,ini menu sy lah kan...org xde mak..haruslah simple mungkin..kalu ade mak leh la suh masak macam2 kan..eh?

Sarapan Pagi

Biskut Jacobs + air milo

Tengah hari
nasi putih + ikan selar bakar garam kunyit

Petang
nasi putih + ikan selar bakar garam kunyit

Malam
Biskut Jacobs + air milo

 Menu yang same sampai lah 20 hari..gila nak muntah mengadap....owh..ade org buat ikan kering bakar...tp sy xmakan..sebab tak beli pun ikan kering..sebab menyusu kan..rasa mcm tak cukup zat sajo makan nasi ikan kering......
Ikan boleh makan ikan selar aje ye...kembung xboleh...segala ikan2 yang bisa mcm aya.pari suma lagi la tak boleh.....
Saya ada tanya sayur boleh makan ke tak, ade sesetengah ibu bagi kot sup sayur..tp sebab sy xde mak,nenek pun memang tak bagi...kita amik jalan selamat ajelah....x amik sayur atau buah..uhu...


Hari ke 20 baru try ayam...makcik yang baik hati buatkan sup ayam....letak lada hitam banyak2...tapi xamik slelau ayam..seminggu 2x saje...lepas tu try daging lepas diberi kebenaran oleh nenek...haha..gila x variasi makanan berpantang...tp tak kisahlah..janji dah lepas...weeee.....kalau ade sesetengah org yang berani makan aje...tp xpasti lah effect kemudian hari....kalu dr,nurse n dietitian mesti dah suh makan macam2 makanan yang seimbang..tp sebab amik langkah selamat..ikut ajelah....



Air
Air masak + milo+ susu

Mula2 try minum air "sepe kedere " tu...tp sekali je..lepas tu tak minum sebab bf takut anak kn jaundis...hahah~air ramuan herba akar kayu+ manjakani..sebenarnya baik untuk luka dan kecutkan rahim....tapi lepas anak lepas threshold jaundis pun tak minum sebab malas...haha....suami xde,xde org nak tolong rebuskan..gila sadis kan..haha~




Owh,,,cukup lah dulu..dah lupa dah...kalau ingat boleh update lagi..dah mcm entry bidan bersalin dh ni...
yelah..lain org mungkin lain cara berpantang....sebab berpantang saya paling simple..mende2 mcm stokin tu jangan tinggal....yang pilis  pilis suma tu saya tak pakai sebab rimas..hahah
Owh lepas berpantang tu ada amik jamu..untuk panaskan badan je..sebab tak kurus2 pun..haha~

kesudahannya..set tanamera dibeli tu tak guna pun..hahahah~


till then..babai...




2 comments:

  1. best dop set tanamera. sy dulu beli set amway. abes pakai tapi rasa cam biasa je. ingt next nk try set lain. hehe.

    ReplyDelete
  2. anis....dop best pun....huhuh~~sbb tu sumer luaran je..yg dalaman tu cuma air kunyit je....leen igt next nk try nona roguy...nyesal beli tanamera...huhu

    ReplyDelete